högtryckstvätt på en terass

Högtryckstvätt bäst i test 2022 – Hitta bästa Högtryckstvätten

En högtryckstvätt har många användningsområden. Du kan exempelvis använda den för att tvätta av utemöbler, cyklar eller bilar. Den är också perfekt för att rengöra stengångar, husfasader och träaltaner. En högtryckstvätt bör ses som en investering och det är viktigt att du hittar en modell som uppfyller de kraven du ställer på den. Samtidigt behöver den också finnas inom en rimlig budget för din plånbok. Vi har gjort ett högtryckstvätt test och rankar här de åtta bästa i olika kategorier enligt oss.

Topp 10 bästa högtryckstvättarna 2022

1. IPC PW-C251310

I vårt högtryckstvätt test är detta vinnaren. Den här högtryckstvätten har ett arbetstryck på 130 bar och ett maxflöde på 10 liter i minuten. Högtrycksslangen är 12 meter lång och maskinen är utrustat med en praktiskt vinda för slangen. Det är en kallvattentvätt med inbyggd by-pass funktion. Tack vare hur motorn och pumpen är monterade blir högtryckstvätten mycket stabil och enkel att manövrera. Den har ett kemdoseringsreglage som gör det möjligt att ställa in exakta kemmängden.

Fördelar:

 • Mycket enkel att manövrera
 • Tar liten plats vid förvaring
 • Lång slang

Nackdelar

 • Högt inköpspris

Se vara

 

2. BOSCH GHP 8-15 XD

En högtryckstvätt från en populärt varumärke inom branschen. Har ett högt arbetstryck på 160 bar och ett maxflöde på 800 liter i timmen. Högtryckstvätten har en effekt på 4000 W. Kraftiga hjul gör den enkel att manövrera och hantera. Har en sugfunktion för att kunna pumpa vatten från en behållare. Tvätten har en slang på 15 meter med en praktisk slangvinda. Maskinen väger 41 kilo och är riktigt robust.

Fördelar

 • Har ett riktigt högt arbetstryck
 • Slangen är mycket lång
 • Sugfunktion som kan pumpa vatten från behållare

Nackdelar

 • Tvätten har en relativt högvikt på 41 kg

Se vara

 

3. NILFISK Premium 190-12 EU

En smidig och högkvalitativ högtryckstvätt från Nilfisk till ett bra pris. Den har en kapacitet för ytrengöring av 60 kvm/h och ett arbetstryck på 190 bar. Tvätten är konstruerad för att vara riktigt hållbar. Bland annat har den ett cylinderhuvud i mässing, som är ett mycket tåligt material. Tryckinställningen är justerbar för att du enklare ska kunna tvätta olika föremål utan att göra skada på dem. Enkel och smidig att manövrera och har en slang på 12 meter. Teleskophandtaget ger dig en bra arbetsposition.

Fördelar

 • Konstruerad för att vara mycket hållbar
 • Mycket maskin för pengarna
 • Bekväm arbetsposition tack vare teleskophandtag

Nackdelar

 • Maximalt vattenflöde på endast 650 l/h
Se vara

 

4. BOSCH GHP 5-75 X

En kraftfull högtryckstvätt från Bosch med en effekt på 2500 W. Den har ett arbetstryck på hela 185 bar och ett maxflöde på 570 liter i timmen. Den är utrustad med en hållbar mässingpump och en praktiskt slangtrumma till slangen på 10 meter. Högtryckstvätten är kompatibel med Bosch Professional andra produkter, vilket innebär att du kan använda samma batteri till övriga produkter i samma serie.

Fördelar

 • Mycket högt arbetstryck
 • Kompatibel med övriga Bosch Professional verktyg
 • Har ett bra pris

Nackdelar

 • Relativt kort slang på 10 meter

Se vara

 

5. BOSCH GHP 5-13 C

Liten och smidig högtryckstvätt från Bosch med en effekt på 2300 W, ett arbetstryck på 140 bar och ett maxflöde på 520 l/h. Tvätten har en slang på 8 meter, och passar bra när du behöver en högtryckstvätt som inte tar allt för stor plats. Även denna är kompatibel med Bosch Professional-serien. Har ett självrengörande sugsystem som gör att du enkelt kan pumpa vatten från extern behållare. Mycket lätt vikt på endast 17 kilo.

Fördelar:

 • Mycket liten och smidig
 • Har ett bra arbetstryck för sin storlek
 • Väger endast 17 kilo

Nackdelar

 • Passar bäst för enklare rengöring

Se vara

 

6. KÄRCHER K4 Premium Power Control

En kvalitativ högtryckstvätt till ett lågt pris från Kärcher. Kärcher är kända för att tillverka praktiskt och kvalitativa redskap för hemmet, och den här högtryckstvätten är inget undantag. Tack vare Kärchers Home & Garden-app kan du enkelt få till rätt tryck till varje arbetsuppgift. Tvätten har ett arbetstryck på 140 bar och ett maxflöde på 420 l/h. Du kan enkelt ansluta 1 liters rengöringsflaskor tack vare Pug N Clean-systemet.

Fördelar

 • Få rätt tryck automatiskt via Kärchers app
 • Smidig och enkel att använda
 • Enkelt att ansluta rengöringsflaskor

Nackdelar

 • Relativt lågt arbetstryck
Se vara

 

7. MAKITA HW1300

En enklare högtryckstvätt från Makita med två olika lägen. Tvätten har en effekt på 1800 W, ett arbetstryck på 130 bar och ett maxflöde på 450 l/h. Slangen är 10 meter lång och tvätten är mycket enkel att manövrera. När den används på det låga effektläget är högtryckstvätten mycket tystgående. Väger endast 12,7 kilo vilket gör en smidig att ta fram för snabb rengöring. Levereras med flera olika munstycken.

Fördelar

 • En mycket tystgående högtryckstvätt
 • Två olika effektlägen
 • Smidig och enkel att använda

Nackdelar

 • Inte speciellt kraftfull

Se vara

 

8. BOSCH DIY Easy Aquatak 100

En enkel och kompakt högtryckstvätt till ett mycket lågt pris. Högtryckstvätten har ett arbetstryck på 100 bar och ett maxflöde på 300 l/h. En produkt som passar utmärkt för dig med en lägre budget men ändå vill ha en tvätt som kan utföra enklare arbeten på ett bra och effektivt sätt. Maskinen har en slanglängd på 3 meter och väger endast 3 kilo. Tar mycket liten plats vid förvaring och är enkel att snabbt plocka fram.

Fördelar

 • Mycket lågt pris
 • Enkel och smidig att använda
 • Väger endast tre kilo

Nackdelar

 • Har ett mycket lägre tryck än större maskiner
Se vara

 

Viktigt att tänka på när man köper en högtryckstvätt

När du köper en högtryckstvätt är det viktigt att du gör en del research så att du blir nöjd med ditt inköp. Precis som med de flesta andra verktyg i hemmet ska en högtryckstvätt ses som en investering. Det innebär inte att du ska köpa den allra dyraste eller den som står högst upp på topplistan i ett högtryckstvätt test. Utan det innebär att du behöver fundera ut vilka uppgifter du vill att din tvätt ska klara av, vilka egenskaper som är viktiga för dig samt vilken budget som är rimlig för dig. Genom att titta på vårt test av högtryckstvätt kan du bli hjälpt med att hitta rätt produkt för just dig.

Pris på högtryckstvätt

Priset på en högtvättstryck kan variera kraftigt. I vårt test har vi listat produkter som kostar under 1000 kronor men också riktiga premiumprodukter som kostar upp emot 15 000 kronor. Det ena är inte bättre eller sämre än det andra, utan kan nästan ses som två olika produkter. Om du vill ha en enkel högtryckstvätt för att tvätta av cykeln och dina utemöbler en gång per år, kanske den lilla smidiga och billiga är bäst för dig. Men om du ska tvätta av en hel husfasad och kanske regelbundet rengöra en stor stengång behöver du välja något mer mer kraft, som vanligtvis blir lite dyrare.

Kvalité

Precis som när det gäller priset kan det vara svårt att jämföra kvaliteten på olika högtryckstvättar. En högtryckstvätt för under 1000 lappen kommer såklart inte ha samma kvalitet som en för 10 000 kronor. Men det är viktigt att du tittat på kvalitet i relation till priset. En högtryckstvätt som ska användas ytters få gånger till enklare arbetsuppgifter kanske inte behöver ha lika hög kvalitet som en produkt som ska användas till svårare arbetsuppgifter. Men självklart vill du ha en produkt som fungerar felfritt och inte krånglar. Läs därför gärna igenom test för högtryckstvätt.

Varumärke

Varumärke och kvalité hänger oftast samman. Det finns en anledning till att vissa varumärken har blivit riktigt populära när det kommer till redskap i hemmet. Det finns både billigare och dyrare varumärken som håller hög kvalitet. En fördel med att köpa en högtryckstvätt från ett känt varumärke är att det finns större chans att få tag på reservdelar om något går sönder. Väljer du en högtryckstvätt från exempelvis Bosch fungerar många av deras modeller med samma batteri som andra av deras verktyg.

Vikt

Det kan vara bra att läsa igenom specifikationerna för att se hur mycket högtryckstvätten väger. De mer avancerade modellerna med mycket gör kapacitet väger ofta rätt mycket. Det gör också att de kan vara svåra att manövrera och hantera, samt kräva en stor arbetsinsats för att ta fram. Behöver du inte en högtryckstvätt med allt för hög kapacitet kan det vara smart att välja en lite lättare variant. Den kommer vara enklare att hantera och kräva en lägre arbetsinsats av dig.

Inställningar

Det är viktigt att kontrollera vilka inställningsmöjligheter högtryckstvätten har. Ska du exempelvis använda den på din bil och på en husfasad är det viktigt att det enkelt går att justera trycket. Skulle trycket vara för hårt finns risk att du skadar dina föremål. Kontrollera också gärna om handtaget till slangen går att justera och liknande för att få bra möjligheter till en god ergonomi.

Vanliga frågor om högtryckstvätt

Vad kan jag använda en högtryckstvätt till?

Du kan använda din högtryckstvätt till att tvätta av exempelvis bilar, cyklar, utemöbler, stenplattor, trädäck och husfasader.

Kan man använda varmvatten i en högtryckstvätt?

De allra flesta högtryckstvättar klarar endast av kallvatten, eller ljummet vatten upp till cirka 40-50 grader. Det finns dock en del modeller som även fungerar med varmt vatten för riktigt bra rengöring.

Vad innebär arbetstryck?

Arbetstryck innebär med vilken styrka maskinen sprutar ut vattnet, alltså vilket tryck vattnet kommer med. Ju hårdare tryck desto grundligare rengöring men för hårt tryck kan också skada ytan på din produkt.

Drivs en högtryckstvätt med el?

En högtryckstvätt behöver antingen vara inkopplad till ett eluttag eller drivas med batteri. Det finns olika modeller på marknaden. De kraftfullaste produkterna kopplas oftast in till ett eluttag.

Sammanfattning

En högtryckstvätt är ett mycket praktiskt redskap att ha i hemmet, speciellt för dig som bor i hus. Du kan rengöra cyklar, bilar, utemöbler, husfasader, trädäck och stenplattor med den exempelvis. Det är viktigt att du funderar på vad du vill använda den till, eftersom olika arbetsuppgifter kommer kräva olika styrka. Det finns riktigt kraftfulla produkter men också små och smidiga högtryckstvättat som du enkelt förvarar i ett mindre förråd.

Vi har utsett IPC PW-C251310 till bäst i test högtryckstvätt då det är en riktigt premiumprodukt som klarar av de allra flesta arbetsuppgifterna. Den tummar varken på kvaliteten eller användarvänligheten då den är mycket smidig att manövrera trots sin storlek. Den har ett högt pris men levererar också därefter.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *