bekämpa ekorre

Bekämpa ekorrar – Hur man blir av med ekorrar i trädgården

Det finns inget bättre än kampen mot en irriterande ekorre som försöker äta upp dina plantor eller din kärleksfullt odlade frukt eller grönsaker. Ekorrar kan vara obevekliga i sin jakt på mat, och de kan lätt skada växterna i processen. Om du har problem med ekorrar i din trädgård behöver du inte oroa dig – vi finns här för att hjälpa dig!

I den här artikeln diskuterar vi hur du kan bli av med ekorrar och hindra dem från att äta dina växter, allt på ett humant sätt. Vi kommer också att rekommendera några fågelavvisande metoder som fungerar på ekorrar. Då sätter vi igång!

Först och främst är det viktigt att förstå varför ekorrar lockas till din trädgård. Ekorrar letar efter en födokälla, och din trädgård är ett lätt mål. Om du har fruktträd eller nötter är det ännu mer anledning för ekorrarna att komma hit. Speciellt om du inte själv använder upp all frukt. För att slå tillbaka mot dessa irriterande djur behöver du avskräcka dem eller göra det jobbigt för dem att komma åt maten.

Hinder & nät

Ett sätt att göra detta är att använda en fysisk barriär. Du kan sätta upp ett staket med spikar runt trädgården, eller om du har fruktträd kan du täcka dem med metallnät. Detta gör det svårt för ekorrarna att komma åt maten och de kommer så småningom att ge upp och gå någon annanstans. Detta hjälper även för att hålla bort fåglar från dina bär.


Doft

Ett annat sätt att slå tillbaka mot ekorrar är med doft eller smak. Du kan använda produkter som innehåller capsaicin, den aktiva beståndsdelen i chilipeppar, för att stöta bort ekorrar. Det finns också olika kommersiella sprayer som innehåller denna doft.

Du kan också göra ditt eget hemgjorda sprayer genom att blanda vatten och chili och spray regelbundet runt om och på det du vill skydda. Du kan också prova med färskmalen svartpeppar, men denna effekt är inte lika stark. Det är viktigt att göra det regelbundet eftersom doften minskar med tiden. Och ekorren är smart och kommer försöka igen om den får chansen.

Om ekorren gräver i dina krukor kan du också hälla chili ovanpå jorden, även här behöver du göra det regelbundet för att det ska ha effekt.

”Fågelskrämmor” & visuell bekämpning

Ett annat sätt att slå tillbaka är genom visuell kontroll. Vanliga fågelskrämmor brukar ekorrar förstå ganska snabbt, därför behöver du tänka extra här. Tänk i banorna som en ekorre.

Vad är ekorrar rädda för?

För att skrämma en ekorre bör man tänka på vad som är faror i deras värld. Det bästa för att skrämma bort dem är att använda skrämmor som ser ut som deras rovdjur. Exempelvis fågelskrämmor som ser ut som större rovfåglar eller ugglor. Gärna med rörligt huvud eller vingar, men inget måste. Ett annat alternativ är ormar. Många mindre djur, inklusive ekorrar, är rädda för ormar. Att placera ut fejk-ormar i trädgården eller balkongen kan därför skrämma bort dem.

För att ha en bra effekt behöver du flytta på fågelskrämman regelbundet. Om du placerar den på samma ställe hela tiden kommer ekorren att vänja sig vid den och lära sig att den inte är ett verkligt hot.

Du kan också prova andra visuella metoder, till exempel glänsande föremål eller band, för att skrämma bort dem. Se bara till att du flyttar runt dessa regelbundet också, annars kommer de snabbt att få upp ögonen för dem. Som du kanske gissar funkar fågelskrämmor även för att skrämma bort fåglar.

Vi hoppas att du fann dessa tips hjälpsamma i din kamp mot ekorrar! Håll dig uppdaterad för fler artiklar om trädgård eller huset. Och om du har egna tips om hur du skrämmer bort ekorrar, dela gärna med dig av dem i kommentarerna nedan! Tack för att du läste!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *