borra i kakel

Så borrar du i kakel – Guide 2022

Att borra i kakel är inte riktigt som att borra i andra väggar. Det är viktigt att du gör rätt för att inte förstöra kakelplattorna. Det är väldigt lätt att kakel spricker under större påfrestningar så som borrning. Då får du byta ut material vilket i sin tur är en stor kostnad. Här kan du läsa om vad du ska tänka på för att göra rätt från början. Tanken är att du ska känna dig trygg med hur man borrar i kakel och veta när du ska anlita en hantverkare.

Kakel sitter ofta i väldigt fuktkänsliga miljöer som tvättstugor eller badrum. Då blir det ännu viktigare att du borrar korrekt från första början. Om du inte själv har kompetensen är det bäst att anlita en hantverkare med behörighet att borra i våtutrymmen. Tänk även på att din försäkring inte gäller om du borrar i våtutrymmen och det inte är fackmannamässigt utfört.

Planera noggrant innan du börjar

Det bästa är om du planerar vart det ska borras redan innan kakelplattorna sätts. Då blir det lättare att få till det på ett snyggt sätt. Det bästa är om hålen hamnar i fogen mellan kakelplattorna istället för mitt på själva plattan. Framförallt för att det är lättare att borra här. Dock får du vara beredd på att det kan lossna fogmassa. Det är viktigt att du mäter med precision när du ska borra i kakel. Det är bättre att vara lite extra förberedd än att behöva lägga ner mer tid på själva borrningen vid ett senare tillfälle.

Så borrar du i kakel smidigast och snabbast

Om du kan bör du borra ett hål innan du sätter upp kakelplattan är det smidigast. Då behöver du inte använda en kakelborr utan kan ta en vanlig borr. Är kaklet redan uppsatt rekommenderas du att använda en kakelborr istället. Den är anpassad för hårda material och fungerar tillsammans med en helt vanlig borrmaskin. Det spelar ingen roll om du ska borra i kök eller i badrum. Det spelar inte heller någon roll vilket märke du har på din borr. Du ska alltså inte behöva gå ur och köpa en ny borrmaskin bara för att du ska borra i kakel.

Det är en dock en stor fördel om du har en borr som borrar åt båda hållen. Då kan du borra mer försiktigt i kaklet. Tänk på att inte vara för hårdhänt när du ska dra ut borren ur kaklet. Att borra i kakel handlar först och främst om att vara tålmodig och metodisk. Du bör aldrig använda en slagborr eftersom du då riskerar att spräcka kaklet helt och hållet. Stressa inte utan låt det ta sin tid.

Hur man borrar hål i kakel som redan satts upp

Många gånger måste du borra i kakel som redan sitter uppe på väggen. Då är det större risk att du slinter med borren, speciellt om du står i en väldigt obekväm position. Du kan sätta en liten tejpbit på kaklet för att få bättre grepp. Det mest kritiska läget är när borren träffar ytan. Glöm inte försäkra dig om att du kan se din markering genom tejpen.

Glöm inte att använda skyddsglasögon

När du borrar i kakel är det vanligt att det lossnar små flisor i hög hastighet. Därför är det viktigt att du alltid använder dig av skyddsglasögon. Var också uppmärksam så att din borr inte blir för varm. Då kan den tappa egenskaperna som behövs för att borra i ett hårt material som kakel. Då är det bättre att du tar en paus och fortsätter vid ett senare tillfälle.

Så borrar du i kakel med betongborr

Om du inte har en kakelborr kan du även använda en betongborr när du ska borra i kakel. Den har de egenskaper som krävs för att du ska kunna borra på ett bra sätt. Du kan alltid fråga i ett byggvaruhus vilken borr du ska använda om du är osäker. Övning ger färdighet och det gäller även när du ska borra kakel av olika slag.

Ska jag anlita en hantverkare eller inte när jag ska borra i kakel?

Känner du dig det minsta osäker när du ska borra i kakel rekommenderas du anlita en hantverkare. Det spelar ingen roll om du ska borra i kakel i köket eller kakel i badrummet. Det är som sagt viktigt att det blir rätt från första början. Om någonting skulle gå snett kan du inte få det ogjort utan då måste du förmodligen byta ut flera kakelplattor. Är du van att snickra och borra kommer du förmodligen även klara av att borra i kakel. Det gäller bara att du har en stadig hand och tar det lugnt. Men känner du den minsta osäkerhet är det bättre att anlita en hantverkare direkt.

Håll koll på försäkringar gällande våtutrymmen

Om du ska borra i kakel i ditt badrum eller i ett annat våtutrymme är det bäst att du kontaktar en hantverkare direkt. Skulle du inte borra i ditt kakel på rätt sätt är det stor chans att dina försäkringar inte gäller vid skador. Det är också stor chans att du får mögel- eller fuktskador vilket är skadligt både för din fastighet och för dig som bor i huset. Det brukar också gå betydligt snabbare än om du ska försöka på dig det själv. Du kan alltså få mycket tid över till annat.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *