infrarödbastu

Infraröd bastu – bäst i test 2022

En infraröd bastu, även kallad infrabastu eller IR bastu, är en lågtemperaturbastu. Den kan användas av alla, även personer som på grund av högt blodtryck eller av andra hälsoskäl inte kan vistas i en vanlig bastu. Dessutom går det mycket snabbt att värma upp den och den förbrukar inte särskilt mycket energi.

I takt med att allt fler fått upp ögonen för IR-bastuns hälsofördelar har utbudet på marknaden ökat. I dag finns det flera olika produkter som lämpar sig för hemmabruk. De är lätta att montera ihop själv hemma, men det går såklart även att anlita någon för jobbet. Det finns många olika storlekar som passar både i hus och lägenhet. Här hittar du tips och information om infrabastu. Vi har även recenserat olika produkter på marknaden och utsett vilken infrabastu som är bäst i test.

Topp 5 bästa infraröd bastu 2022

1. Infraröd bastu Ambience A3C

Ambience A3C är den bästa bastun i vårt bäst i test. Det är en prisvärd och modern bastu i hörnmodell som rymmer 3-4 personer. Det är ett komplett bastupaket som är utrustat med 8 keramiska värmepaneler, luftjoniserare samt en styrpanel för reglering av temperatur- och tidsinställningar och musikuppspelning.

Bastun har en temperatur på 30-60 °C och en effekt på cirka 2400 W. Den leveras i färdiga paneler och monteras ihop på plats.

Fördelar:
– Prisvärd
– Många funktioner
– Lätt att montera ihop

Nackdelar:
– Ej 2-i-1

Se vara

 

2. Infraröd bastu Ambience A3

Ambience A3 påminner mycket om testvinnaren, men den är något mindre och svagare. Det är en kompakt IR-bastu som rymmer 3 personer. Den är utrustad med 6 keramiska värmepaneler, luftjoniserare och styrpanel. Luftjoniseraren används för att rena luften, motverka dålig lukt och bakterier. Den är utrustad med en musikanläggning med flertalet anslutningsmöjligheter, exempelvis AUX, USB och bluetooth.

Bastun har en temperatur på 30-60 °C och en effekt på cirka 2100 W. Den leveras i färdiga paneler och monteras ihop på plats. Den har dubbla kontrollpaneler som gör att du kan styra bastun från insidan såväl som utsidan.

Fördelar:
– Musikanläggning
– Lätt att montera ihop
– Kompakt

Nackdelar:
– Liten storlek

Se vara

 

3. Bastu Duplex II – 2-i-1

Bastu Duplex II 2-i-1 är en lyxig och rymlig kombinationsbastu som passar dig som vill ha både en infraröd bastu och en traditionell bastu. Det är en snygg hörnmodell som är tillverkad i trä. Bastun är stor och rymmer 4-6 personer.

Det är en kombinationsbastu som utrustats med effektiva infraröda kolfibervärmare såväl som ett kraftigt bastuaggregat. Bastuaggregatet har en effekt på 9 kW och de fyra kolfiberpanelerna har en total effekt på 1600 W. Bastun har flertalet funktioner, exempelvis färgbelysning, musikanläggning och timer. Den leveras även med balja, slev, termometer och timglas.

Fördelar:
– Rymlig med plats för upp till 6 personer
– Många funktioner
– 2-i-1-modell

Nackdelar:
– Dyrast i testet

Se vara

 

4. Bastu Duplex III – 2-i-1

Bastu Duplex III 2-i-1 påminner en del om Bastu Duplex II, men den är mer kompakt och lämpar sig inte för hörn. Det är en yteffektiv kombinationsbastu som rymmer 4-6 personer. Den passar dig som vill få ut så mycket som möjligt av din bastu trots begränsad yta.

Bastun har både infraröda kolfibervärmare och ett traditionellt bastuaggregat. Aggregatets effekt är 3 kW och de två kolfiberpanelerna har en total effekt på 800 W. Bastun har många olika funktioner, bland annat färgbelysning, musikanläggning och timer. Den leveras med balja, slev, termometer och timglas.

Fördelar:
– Plats för upp till 6 personer
– Yteffektiv
– 2-i-1

Nackdelar:
– Relativt låg effekt

Se vara

 

5. Bastu Duality II – 2-i-1

Bastu Duality II 2-i-1 är den enda bastun i testet som består av en kombination av duschkabin och infraröd bastu. Det är en smart kombination där bastun har en ingång direkt ifrån duschen. Den rymmer två personer.

Bastun har tre kolfiberpaneler med en total effekt på cirka 600 W. Den leveras i färdiga paneler och monteras ihop på plats. Den har dubbla kontrollpaneler som gör att du kan styra bastun från insidan såväl som utsidan.

Även den här modellen har många olika funktioner. Den har utrustats med ett Touch-kontrollsystem där du bland annat kan ställa in tid, timer, belysning och musik.

Fördelar:
– Kombination med duschkabin
– Många funktioner
– Touch-kontrollsystem

Nackdelar:
– Relativt låg effekt
– Dyr

Se vara

 

Viktigt att tänka på när man köper en infraröd bastu

En infraröd bastu är ett dyrt köp och därför är det viktigt att göra ordentlig research innan du köper en. Det finns många olika modeller, storlekar och funktioner och därför bör du noga tänka igenom ditt behov först.

Pris

En IR bastu kan kosta många tiotusentals kronor och därför bör du fundera på din budget. Om du har en viss prisnivå i åtanke kan det förenkla beslutsprocessen. Tänk på att en bastu med fler funktioner, framför allt om det är en 2-i-1-modell, ofta kostar mer.

Varumärke

Det finns vissa varumärken som är specialiserade på infraröda bastur. I vårt test har vi inkluderat bastur från varumärket Nordamist som tillverkar högkvalitativa produkter för bad och badrum. Märket har dessutom listats i många andra bäst i test samt fått höga kundbetyg vilket är en stor fördel.

Modell

När du ska köpa en IR bastu måste du besluta om vilken modell du vill ha. Det finns modeller som endast har infraröd bastu och det finns 2-i-1-modeller som har både IR och ”vanlig” bastu. 2-i-1 passar dig som vill få ut så mycket som möjligt av ditt bastubad. Du bör även fundera på om du vill ha en hörnmodell eller inte.

Storlek

Storleken är såklart mycket viktig när du ska köpa en bastu. Vilken storlek som är bäst för dig beror på hur mycket plats du har hemma samt hur många som ska få plats i bastun samtidigt. I vårt test har vi inkluderat mindre modeller som lämpar sig för två personer samt större modeller som rymmer upp till 6 personer.

Användarbetyg

Det är alltid en bra idé att titta på användarrecensioner och betyg för att bilda dig en bättre uppfattning om vad andra kunder tycker om bastun. Användarbetyg i kombination med våra recensioner i det här testet bör ge dig ett bra beslutsunderlag när du ska köpa en infraröd bastu.

Funktioner

Olika modeller har olika funktioner. Fler funktioner innebär oftast ett dyrare pris. Några vanliga funktioner för en IR bastu är följande:

  • Färgbelysning
  • Musikanläggning, FM-radio/AUX-switch
  • Luft-joniserare
  • Kombination av duschkabin
  • Styrenhet för reglering av temperatur- och tidsinställningar

Vanliga frågor om infraröd bastu

Här hittar du svar på vanliga frågor om infraröd bastu.

Vad är en infraröd bastu?

En infrabastu är en lågtemperatur-bastu som värms upp med infraröd värmestrålning. En vanlig bastu värms upp med vatten som omvandlas till varm ånga. IR bastun är en torrbastu som värmer upp insidan av kroppen och ger inte en brännande känsla på huden. Den värms upp med särskilda aggregat.

Hur mycket kostar en infraröd bastu?

En infraröd bastu är ett dyrt inköp som kostar flera tiotusentals kronor.

Varför ska man använda en infraröd bastu?

Infrabastun anses vara bättre för hälsan eftersom den inte utsätter kroppen för höga temperaturer. Därför kan även personer med högt blodtryck använda den. Den infraröda värmen värmer inifrån vilket är bra för kroppen. Värmen är bland annat bra för återhämtningen samt för att lindra muskel- och ledvärk.

Hur känns en infraröd bastu?

Ett bastubad i en infraröd bastu känns värmande och skönt. Det gör inte ont i huden som vid bastubad i en vanlig bastu, utan du blir varm inifrån. Många användare upplever att de får mer energi av en IR-bastu och att de inte känner den utmattande effekten som en vanlig bastu ger.

Hur varmt blir det i en infraröd bastu?

En infraröd bastu ger en behaglig temperatur mellan 30-65 °C vilket kan jämföras med en vanlig bastu som ger temperaturer mellan 80-100 °C.

Sammanfattning

En infraröd bastu är en lågvärme-bastu som värmer upp kroppen på ett hälsosamt sätt. I takt med att allt fler fått upp ögonen för infrabastuns hälsoeffekter har utbudet och efterfrågan ökat. Idag finns det många bra IR bastur på den svenska marknaden. Vi har testat utbudet och valt ut de fem som är bäst i test. Testvinnaren Infraröd bastu Ambience A3C är en prisvärd infraröd bastu som rymmer upp 3-4 personer. Det är ett modernt och komplett bastupaket med många olika funktioner.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *