Täljstenskamin och braskamin – bäst i test 2023

Längtar du efter att kura ihop dig framför en varm brasa? Då är en braskamin eller en täljstenskamin en bra lösning som dessutom kan bidra till att minska dina energikostnader där hemma. För att du ska bli nöjd med ditt köp är det emellertid viktigt att du satsar på en bra kamin som lagrar och distribuerar värmen på ett effektivt sätt. Vi har utsett den braskamin och täljstenskamin som är bäst i test så att du enkelt kan hitta en variant som passar dina behov.

Top 5 – Bäst täljstenskaminer & braskaminer 2023

1. Braskamin Sydney EcoDesign Panadero

i samarbete med PriceRunner

Den braskamin som blev bäst i test och därför vinnare av hela listan är Braskamin Sydney EcoDesign från Panadero. Det blev den av många olika orsaker, inte minst för att den klarar av att värma upp en yta på hela 190 kubikmeter men bara har ett koldioxidutsläpp på 0,1 %.

Kaminens yta är täkt med 4 centimeter täljsten och har dessutom en dubbel kropp i stål, något som gör att värme lagras effektivt och att kaminen även värmer upp rummet efter det att den slocknat.

Andra fördelar som vi vill ta upp är den snygga designen och den smarta vedförvaringen samt rutan som är mycket enkel att rengöra på grund av clean glass system. Kaminen är cylinderformad och passar därför bra att ställa mitt i rummet. Under brasan finns en smart hylla där ved kan förvaras, något som är mycket praktiskt även om hyllan kan kännas lite väl snålt tilltagen. Vi gillar också att glasrutan är stor.

Fördelar

  • Miljövänligt alternativ med bara 0,1% koldioxidutsläpp
  • Lagrar värmen bra på grund av 4 cm täljsten och dubbel kropp i stål
  • Hög uppvärmningskapacitet

Nackdelar

  • Stor, vilket gör att den passar mindre bra i små utrymmen
  • Klarar inte längre vedträn än 50 cm
  • Utrymmet för vedförvaring är lite snålt tilltaget

 

2. Braskamin Oval 1 Stone EcoDesign Panadero

i samarbete med PriceRunner

Vill du ha mycket värme för pengarna och söker en kamin som passar att placera intill en vägg? Då kan tvåan i vårt test, Braskamin Oval 1 Stone EcoDesign från Panadero vara ett bra alternativ för dig. Först och främst imponerades vi av den här kaminens uppvärmningsförmåga då den klarar att värma upp hela 270 kubikmeter. I det avseendet slår den till och med vår testvinnare. Den höga uppvärmningsförmågan beror på ett trippelförbränningssystem som låter gaserna återantändas vilket bidrar till effektiviteten.

Själva designen är stilren, om än kanske lite trist. Kaminen består av en svart kropp och är toppad med en skiva av granit.
Panadero har länge varit en tillverkare som utmärker sig med sin miljömedvetenhet. Det har man inte heller misslyckats med när det gäller den här modellen eftersom även den bara har ett koldioxidutsläpp på 0,1 %.

Fördelar

  • Lågt koldioxidutsläpp på endast 0,1%
  • Hög uppvärmningsförmåga på 270 kubikmeter
  • Passar i många typer av hem

Nackdelar

  • Lite trist design
  • Klarar endast vedträn på 50 cm
  • Liten hylla för vedförvaring

3. Braskamin OnTop Kaminexperten

i samarbete med PriceRunner

Söker du en lite mindre kamin till det lilla utrymmet? Då kan modellen OnTop från Kaminexperten vara något för dig. Här får du en liten kamin som kan placeras både vid en rak vägg och vid ett hörn. Tyvärr har inte heller här lagts så mycket krut på att tänka på miljöpåverkan.

Kaminen har en enkel och rundad design som gör att den passar bra i de flesta hem. Den är också utrustad med en liten vedförvaring under själva eldstaden. Vi gillar speciellt att även den här kaminen har glasrutor åt tre håll eftersom det gör att man kan se brasan från olika delar av rummet.

Fördelar

  • Passar bra i mindre utrymmen
  • Glasrutor åt tre håll
  • Lättplacerad design

Nackdelar

  • Stentopp måste köpas till
  • Lite större miljöpåverkan än vinnande modeller
  • Designen kan upplevas lite trist

4. Braskamin Well Done II

i samarbete med PriceRunner

På fjärde plats av de braskaminer som är bäst i test hittar du Braskamin Well Done II, en trevlig kamin med enkel design som passar att placera både vid en rak vägg och i ett hörn. Det här är en trevlig kamin som förtjänar att hamna i det högre skiktet. Allra mest gillar vi att den här modellen även har glasrutor på sidorna vilket gör att man kan se brasan från flera håll i rummet.

Själva kaminen har ett ytterhölje av svart stålplåt och tre rejäla glasrutor. Den kan även kompletteras med en stenskiva på toppen men denna måste köpas till som ett extra tillval. Den här braskaminen ansluts till en befintlig rökkanal.

Fördelar

  • Kan placeras både i hörn och längst rak vägg
  • Glasrutor åt tre håll
  • Stilren design

Nackdelar

  • Kan behöva kompletteras med kaminfläkt
  • Stenskiva till toppen måste köpas till
  • Klarar bara anslutning till rökkanal med max 350 grader i rökgastemperatur

5. Braskamin Zaragoza

i samarbete med PriceRunner

Ibland finns det inte så mycket utrymme och då är en braskamin som kan placeras i ett hörn ett bra val. Den här modellen från Zaragoza är speciellt avsedd för hörn och har ett litet och nätt format. Vi gillar den här modellen främst för att den är så nätt även om den är enkel i designen.

Själva kaminen består av stål som kan kompletteras med en täljstenstopp som en dekorativ detalj och för att hålla värmen bättre. För att värmen ska distribueras bra i rummet kan du också behöva komplettera enheten med en kaminfläkt. Det här är helt enkelt en enkel braskamin till lågt pris utan finesser som trippelförbränning och glas åt olika håll.

Fördelar

  • Optimerad för placering i hörn
  • Liten och nätt
  • Lågt pris

Nackdelar

  • Täljstenstopp måste köpas till
  • Kan behöva kompletteras med en kaminfläkt
  • Ingen trippelförbränning

 

Viktigt att tänka vid köper av braskamin/täljstenskamin

För att du ska hitta en kamin som passar optimalt i ditt hem är det viktigt att du tänker på några saker. Förutom design är det viktigt att ta hänsyn till hur stor yta du vill värma upp. Du behöver alltså undersöka vilken uppvärmningsförmåga och vilken effekt den tilltänkta kaminen har. Placering är även det en viktig faktor. Ska kaminen stå mitt i rummet, längst en vägg eller i ett hörn?

Utformning: Det finns primärt två olika utformningar, antingen är enbart en eldstad där man krattar ut aska eller de med separat eldstad (flamrum) med roster och underliggande asklåda där askan samlas under elden. Det finns även gemensam eller separat lucka för eldstaden där separata luckor underlättar tömning av asklåda vid fyr.

Användning:
Många kaminer har för liten konventionsyta, dvs rökkanaler efter flamrummet som kyler avgaserna. Därför bör man bara elda kortvarigt, inte kontinuerligt. Höga rökgaser är värmeförlust och skadar isoleringen kring rostfri skorsten. Stenullsfiber tål upp mot 1000 C men de är limmade till varandra och limmet börjar förstöras över 200 C och snabbt över 400 C. På sikt lossar fibrerna från varandra och faller ner. Då har man ingen isolering med risk för antändning där skorsten ligger mot brännbart material. Vid vedeldning kan rökgastemperaturen vara mer mot 150 C. Det finns vita isolermattor av aluminiumsilikatfiner som man kan använda, de tål högre temperatur för fibrerna är inte limmade utan hakar fast vid varandra likt kardborrar.

Kostnad: När vi utsåg de bras- och täljstenskaminer som blev bäst i test upptäckte vi att det fanns många bra kaminer i olika prisklasser. Du kan hitta en riktigt bra kamin för bara 10 000 kronor, men vill du ha finesser som trippelförbränning och toppsten för du räkna med att lägga på några tusenlappar. En kamin är ofta ett föremål du bara köper en gång och sedan använder hela livet.

Återförsäljare & varumärke: När det kommer till kaminer är det rekommenderat att prioritera hög kvalitet. Det är naturligtvis också viktigt att tänka på kvaliteten ur en brandsäkerhetsaspekt då en kamin av dålig kvalitet faktiskt kan orsaka stor skada. Det bäst att du vänder dig till en pålitligt återförsäljare som säljer bra varumärken när det är dags att köpa en kamin. Vi rekommenderar kaminer från Panadero och Kaminexperten. Då vet du att du får en säker kamin av hög kvalitet.


Vanliga frågor om braskaminer

Hur ofta behöver en braskamin sotas?
I en braskamin som du eldar minst 500 kg ved per år behöver sotning ske en gång om året. Eldar du mindre mängder gäller sotning var tredje år.

Vad ska jag tänka på när jag ska köpa en braskamin?
Fundera på hur kaminen ska användas. Vill du bara elda för trivsel kan en lägre uppvärmningsförmåga fungera, men om du vill elda för värme måste du undersöka vilken uppvärmningskapacitet kaminen har.

Har en braskamin stor miljöpåverkan?
När du eldar med ved bildas alltid ett visst koldioxidutsläpp, men idag finns modeller som bara släpper ut så lite som 0,1% koldioxid.

 

 

Håller du med om produkterna i vårt test eller anser du att vi missat något viktigt? Kommentera gärna nedan

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen