Bäst braskamin 2024 – Gjutjärnskamin & Täljstenskamin bäst i test

Längtar du efter att kura ihop dig framför en varm brasa? Då är en braskamin eller en täljstenskamin en bra lösning som dessutom kan bidra till att minska dina energikostnader där hemma. För att du ska bli nöjd med ditt köp är det emellertid viktigt att du satsar på en bra kamin som lagrar och distribuerar värmen på ett effektivt sätt. Vi har utsett den braskamin och täljstenskamin som är bäst i test så att du enkelt kan hitta en variant som passar dina behov.

Braskamin bäst i test 2024 – Top 5 modeller

Lagerstatus & lägst pris presenteras i samarbete med PriceRunner

1. Oval 1 Stone Panadero – Gjutjärnskamin bäst i test

Sveaflame Oval Stone test

Den braskamin som blev bäst i test och därför vinnare av hela listan är Oval 1 Stone EcoDesign Panadero, en riktigt snygg kamin som ger ordentligt med värme. Först och främst imponerades vi av den här kaminens uppvärmningsförmåga då den klarar att värma upp hela 270 kubikmeter. Den höga uppvärmningsförmågan beror på ett trippelförbränningssystem som låter gaserna återantändas vilket bidrar till effektiviteten.

Själva designen är stilren och kaminen består av en svart kropp och är toppad med en skiva av granit. Panadero har länge varit en tillverkare som utmärker sig med sin miljömedvetenhet. Det har man inte heller misslyckats med när det gäller den här modellen eftersom även den bara har ett koldioxidutsläpp på 0,1 %.

Fördelar

  • Lågt koldioxidutsläpp på endast 0,1%
  • Hög uppvärmningsförmåga på 270 kubikmeter
  • Passar i många typer av hem

Nackdelar

  • Klarar endast vedträn på 50 cm
  • Liten hylla för vedförvaring

2. Sveaflame KE 3010 – Täljstenskamin bäst i test

Bland täljstenskaminer som är bäst i test hittar du Braskamin KE 3010 med vedfack från Svea Flame, en modern braskamin med ett stort tilltalande frontglas samt två sidoglas för optimal insyn till lågorna. Eldstaden är klädd med vermeculit och utrustad med skakroster och asklåda. I vedfacket finns uttag för uteluftsanslutning neråt eller bakåt. Det här är en modern och stilren braskamin som passar perfekt både längs en rak vägg eller i ett hörn. En av fördelarna med denna modell är dess insyn från flera håll med de generösa glasytorna.

Själva kaminen har en grå färg och tillverkad av plåtmaterial med en rund form och med en bredd på 512 mm, djup på 444 mm och höjd på 1035 mm. Den är fristående och kan anslutas antingen på toppen eller bakåt. Med en nominell effekt på 2 till 8 kW och en verkningsgrad på 74,9% ger den en bra värme och eldstaden är utformad för att hålla avståndet till brännbart material på 50/10 cm på sidan och bakåt.

Bland dess fördelar återfinns möjligheten att ansluta till uteluft, generösa glasytor för insyn till elden, samt funktioner som skakroster och asklåda. Dock kan det vara värt att notera att vissa tillval, som till exempel dekorativa element eller vattenmantel, inte ingår och behöver köpas separat.

Fördelar

  • Optimal insyn till lågorna med generösa glasytor
  • Modern design och tilltalande front- och sidoglas
  • Utrustad med skakroster och asklåda
  • Möjlighet till uteluftsanslutning neråt eller bakåt

Nackdelar

  • Vissa tillval som dekorativa element eller vattenmantel behöver köpas separat
  • Kräver eventuellt extra tillbehör för installation och dekoration

3. Braskamin Zaragoza – Bäst liten braskamin

Ibland finns det inte så mycket utrymme och då är en braskamin som kan placeras i ett hörn ett bra val. Den här modellen från Zaragoza är speciellt avsedd för hörn och har ett litet och nätt format. Vi gillar den här modellen främst för att den är så nätt även om den är enkel i designen.

Själva kaminen består av stål som kan kompletteras med en täljstenstopp som en dekorativ detalj och för att hålla värmen bättre. För att värmen ska distribueras bra i rummet kan du också behöva komplettera enheten med en kaminfläkt. Det här är helt enkelt en enkel braskamin till lågt pris utan finesser som trippelförbränning och glas åt olika håll.

Fördelar

  • Optimerad för placering i hörn
  • Liten och nätt
  • Lågt pris

Nackdelar

  • Täljstenstopp måste köpas till
  • Kan behöva kompletteras med en kaminfläkt
  • Ingen trippelförbränning

4. Panadero Sky EcoDesign – Energieffektiv kamin

Sky är en horisontell kamin som erbjuder en unik design och funktioner för att skapa en mysig atmosfär i ditt hem. Med tre glassidor ger den en vidsträckt vy över brasan och en bred dörr med ett brett glas för enkel påfyllning av ved. Kaminen har en nominell värmeeffekt på 7,8 kW och en imponerande verkningsgrad på över 77%, vilket ger maximal uppvärmningskapacitet för ytor upp till 240 m2.

Dess trippelförbränningssystem garanterar en effektiv förbränning och ger en kontinuerlig och synlig eld.Med EcoDesign 2022-teknik uppfyller Sky höga energieffektivitetsstandarder och erbjuder enkel installation, rengöring och underhåll. Det rena glas-systemet säkerställer en klar syn på brasan vid alla tillfällen.

Fördelar:

  • Horisontell design med tre glassidor för en vidsträckt brasyta
  • Trippelförbränning för hög verkningsgrad och effektiv uppvärmning
  • Maximal värmeeffekt på 7,8 kW och kapacitet att värma upp till 240 m2
  • EcoDesign 2022-teknik för överlägsen energieffektivitet
  • Enkel rengöring och underhåll med rent glas-system

Nackdelar:

  • Storlek kan vara olämplig för mindre utrymmen
  • Max längd för vedträn är begränsad till 50 cm
  • Kan kräva regelbunden påfyllning av ved beroende på användningsbehov

5. Braskamin OnTop Kaminexperten

Söker du en lite mindre kamin till det lilla utrymmet? Då kan modellen OnTop från Kaminexperten vara något för dig. Här får du en liten kamin som kan placeras både vid en rak vägg och vid ett hörn. Tyvärr har inte heller här lagts så mycket krut på att tänka på miljöpåverkan.

Kaminen har en enkel och rundad design som gör att den passar bra i de flesta hem. Den är också utrustad med en liten vedförvaring under själva eldstaden. Vi gillar speciellt att även den här kaminen har glasrutor åt tre håll eftersom det gör att man kan se brasan från olika delar av rummet.

Fördelar

  • Passar bra i mindre utrymmen
  • Glasrutor åt tre håll
  • Lättplacerad design

Nackdelar

  • Stentopp måste köpas till
  • Lite större miljöpåverkan än vinnande modeller
  • Designen kan upplevas lite trist

Viktigt att tänka vid köper av braskamin/täljstenskamin

För att du ska hitta en kamin som passar optimalt i ditt hem är det viktigt att du tänker på några saker. Förutom design är det viktigt att ta hänsyn till hur stor yta du vill värma upp. Du behöver alltså undersöka vilken uppvärmningsförmåga och vilken effekt den tilltänkta kaminen har. Placering är även det en viktig faktor. Ska kaminen stå mitt i rummet, längst en vägg eller i ett hörn?

  • Utformning: Det finns primärt två olika utformningar, antingen är enbart en eldstad där man krattar ut aska eller de med separat eldstad (flamrum) med roster och underliggande asklåda där askan samlas under elden. Det finns även gemensam eller separat lucka för eldstaden där separata luckor underlättar tömning av asklåda vid fyr.

  • Användning: Många kaminer har för liten konventionsyta, dvs rökkanaler efter flamrummet som kyler avgaserna. Därför bör man bara elda kortvarigt, inte kontinuerligt. Höga rökgaser är värmeförlust och skadar isoleringen kring rostfri skorsten. Stenullsfiber tål upp mot 1000 C men de är limmade till varandra och limmet börjar förstöras över 200 C och snabbt över 400 C. På sikt lossar fibrerna från varandra och faller ner. Då har man ingen isolering med risk för antändning där skorsten ligger mot brännbart material. Vid vedeldning kan rökgastemperaturen vara mer mot 150 C. Det finns vita isolermattor av aluminiumsilikatfiner som man kan använda, de tål högre temperatur för fibrerna är inte limmade utan hakar fast vid varandra likt kardborrar.

  • Kostnad: När vi utsåg de bras- och täljstenskaminer som blev bäst i test upptäckte vi att det fanns många bra kaminer i olika prisklasser. Du kan hitta en riktigt bra kamin för bara 10 000 kronor, men vill du ha finesser som trippelförbränning och toppsten för du räkna med att lägga på några tusenlappar. En kamin är ofta ett föremål du bara köper en gång och sedan använder hela livet.

  • Återförsäljare & varumärke: När det kommer till kaminer är det rekommenderat att prioritera hög kvalitet. Det är naturligtvis också viktigt att tänka på kvaliteten ur en brandsäkerhetsaspekt då en kamin av dålig kvalitet faktiskt kan orsaka stor skada. Det bäst att du vänder dig till en pålitligt återförsäljare som säljer bra varumärken när det är dags att köpa en kamin. Vi rekommenderar kaminer från Panadero och Kaminexperten. Då vet du att du får en säker kamin av hög kvalitet.

FAQ – Frågor om täljstenskaminer

Vad är en täljstenskamin?
En täljstenskamin är en kamin med en konstruktion där stenar av täljsten används för att lagra och avge värme effektivt efter att elden slocknat, de är således väldigt energieffektiva och kan jämna ut temperaturskillnader i ett rum över tid.

Hur bra är en täljstenskamin för uppvärmning?
En täljstenskamin kan ge en betydande mängd värme beroende på dess storlek och effektivitet, vanligtvis tillräckligt för att värma upp ett mindre till medelstort rum. En täljstenskamin är känd för sin förmåga att lagra och avge värme under en längre period efter att elden har slocknat och kan hålla värmen i flera timmar efter att elden har slocknat, vanligtvis upp till 12 timmar beroende på konstruktion och mängden täljsten.

Hur länge kan man elda i en täljstenskamin?
Tiden för att elda i en täljstenskamin beror på dess storlek och effektivitet. Generellt sett kan man elda under flera timmar med ett bränsle av hög kvalitet. Med det sagt kan överdriven eldning kan påverka kaminens livslängd.

Vad ska jag tänka på när jag ska köpa en braskamin?
Fundera på hur kaminen ska användas. Vill du bara elda för trivsel kan en lägre uppvärmningsförmåga fungera, men om du vill elda för värme måste du undersöka vilken uppvärmningskapacitet kaminen har.

Har en braskamin stor miljöpåverkan?
När du eldar med ved bildas alltid ett visst koldioxidutsläpp, men idag finns modeller som bara släpper ut så lite som 0,1% koldioxid.

Hur ofta behöver en braskamin sotas?
I en braskamin som du eldar minst 500 kg ved per år behöver sotning ske en gång om året. Eldar du mindre mängder gäller sotning var tredje år.

Vilken typ av kamin håller värmen bäst?
Täljstenskaminer anses vanligtvis hålla värmen bäst tack vare sin förmåga att lagra och distribuera värmen jämnt under en längre tid.

Hur mycket kostar det att sätta in en braskamin?
Kostnaden för att installera en braskamin varierar beroende på flera faktorer som typ av kamin, arbetskostnader, material och eventuella anpassningar i byggnaden. Det är bäst att kontakta en installatör för en exakt kostnadsbedömning.

Kan en kamin värma ett helt hus?
En kamin kan vara en effektiv värmekälla, men dess förmåga att värma ett helt hus beror på husets storlek, isolering och placering av kaminen.

Hur stor braskamin ska man ha?
Storleken på en braskamin bör väljas baserat på rummets storlek och isolering. En kamininstallatör kan hjälpa till att bestämma rätt storlek för ditt specifika behov.

Var ska man placera braskamin?
Placeringen av en braskamin bör vara strategisk för att uppnå effektiv uppvärmning och säker användning. En professionell installatör kan ge råd om den bästa placeringen baserat på ditt utrymme och husets layout.

Hur långt från väggen måste man sätta en kamin?
Avståndet från en kamin till väggen beror på modell, lokal kod och tillverkarens rekommendationer. Generellt sett krävs ett säkerhetsavstånd för att minimera risken för brand och för att möjliggöra korrekt ventilation.

FAQ – regler & rekommendationer

Får jag installera en braskamin själv?
Installation av en braskamin kan vara komplex och kräver kunskap om brandsäkerhet och ventilation. Vissa mindre installationer kan vara möjliga att göra själv, men för säkerhets skull är det rekommenderat att anlita en professionell installatör. Vi rekommenderar Servicefinder där du kan begära offerter från kvalificerade hantverkare.

Måste man ha skorsten till braskamin?
En skorsten är nödvändig för att leda bort rökgaser från elden och för ventilation. De flesta braskaminer kräver en skorsten för säker och effektiv drift. De flesta braskaminer kräver en skorsten för att leda bort rökgaser och för ventilation. Att installera en kamin utan skorsten kan vara farligt och inte tillåtet enligt många byggnormer.

Måste man ha bygglov för att installera braskamin?
Krav på bygglov för att installera en braskamin kan variera beroende på lokala bestämmelser och regler. Vissa mindre installationer kan vara undantagna från bygglovsprocessen, men det är bäst att kontrollera med din lokala myndighet. Kostnaden för bygglov för en kamin kan variera beroende på plats och lokala bestämmelser. Kontakta din lokala byggnadsnämnd för att få information om priser och ansökningsprocess.

Måste man anmäla kamin?
Krav på att anmäla installationen av en kamin kan variera beroende på lokala bestämmelser. Vissa områden kan kräva att installationen anmäls till byggnadsnämnden eller liknande myndigheter.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen