Toalettstol bäst i test – Top 5 bästa toalettstolarna 2024

toalettstol bäst i test 2024

När det är dags att skaffa ny toalettstol finns det en del saker du bör tänka på; det är ju faktiskt en plats du spenderar relativt mycket tid på och som du kommer vilja ska hålla i många år framöver.
Fundera därför noga över vad för sorts stol du faktiskt ska ha, vilken inredningsstil du ska matcha med och om du vill ha en golvstående eller vägghängd, för att bara nämna några få punkter.

Det är lätt att tänka att det inte spelar så stor roll vilken toalett du väljer, men det finns en hel uppsjö av olika modeller och funktioner som lämpar sig för olika hem och stilar. Här i vårt senaste test hittar du de bästa toalettstolarna, så läs vidare och jämför för att hitta den bästa toalettstolen för dig och ditt badrum!

Top 5 bästa toalettstolarna 2024

Pris & lagerstatus presenteras i samarbete med PriceRunner

1. IFÖ Sign 6860 – Bästa toalettstolen 2024

Högst upp hittar du en fräsch toalettstol i klassisk, gnistrande nordisk design, tillverkad här hemma i Sverige. Med den hela cisternkåpan går städningen snabbt och enkelt och hålls ytterligare fräsch med Fresh WC som doseras ut genom tabletter som placeras i spolknappen. Med dubbelspolning, inbyggt s-lås, IFÖs egna glasyr Ifö Clean som håller toalettstolen i toppskick och en vacker spolknapp i krom är det svårt att inte tycka om denna toalettstolen med en behaglig sitthöjd på 42 centimeter. Den är ett solklart val för dig som letar efter en lite billigare stol men inte vill kompromissa med kvalitén.

Fördelar

  • Lågt pris
  • Tillverkare du kan lita på
  • Lätt att få tag på reservdelar

2. Gustavsberg Estetic 8300

Stilrena Estetic 8300 kommer direkt från Gustavsbergs tillverkning i Sverige och levererar verkligen på både kvalité och funktioner till ett bra pris. Den här toalettstolen är en kombination av det moderna och det som fungerat i åratal, vilket lett till en stol som du kan lita på kommer hålla i många, många år. Stolen har en skinande ren vit yta i sanitetsporslin vilket gör det svårare för små sprickor att bildas där bakterier och smuts annars lätt fastnar och smutsar ner. Med en vattenpåfyllning som är näst intill tyst och en vacker stilren design finns det inte mycket att klaga på.

Fördelar

  • Har dubbelspolning
  • Lätt att hitta reservdelar
  • Stilren design

Nackdelar

  • Måste monteras med limning

3. Wostman EcoFlush – Snålspoland toalett bäst i test

Här snackar vi en toalettstol som verkligen sätter miljön i fokus! Wostman har tillverkat en vacker toastol som kombinerar komfort och miljötänk på ett helt nytt sätt. Från utsidan sett ser det ut som en helt vanlig stol, men tittar du närmre kommer du snart märka de fyndiga funktionerna som finns installerade. EcoFlush är extremt snålspolande och har separat urindelning för att säkerställa att bara det bara används precis så mycket vatten som behövs. Den kan faktiskt spara upp till hela 80% jämfört med en annan stol som använder betydligt mer vatten vid varje spolning än vad som ofta behövs. Som om inte det vore nog så finns möjligheten att koppla på en tank bakom toastolen för användning av gödning i egen trädgård.

Fördelar

  • Sparar upp till 80% vatten
  • Kan installeras med både gemensamt och separerande avlopp
  • Separat tank för användning till egen gödning

Nackdelar

  • Kan upplevas som något dyr

4. Compact – Fristående toalettstol

Denna golvmonterade pjäs kommer i en stilren design och är helt klart ett toppenval för dig som letar efter en mer budgetvänlig toalettstol men fortfarande kräver hög kvalité. Med den delade spolknappen kan du välja mellan 3 och 6 liter vatten för att endast använda precis så mycket du behöver vilket spar både på vatten och plånboken. Toalettsits ingår inte, men stolen passar med i stort sett alla universalsitsar så att du kan välja den du gillar allra bäst.

Fördelar

  • Bra budgettoalett
  • Väldigt lätt att rengöra
  • Klassisk och simpel design

Nackdelar

  • Toalettsits ingår inte
  • Kan vara svårt att hitta reservdelar

5. Laufen Pro-N

Laufen Pro-N är en vacker och klassisk toalettstol i kritvitt porslin som inte bara är estetiskt tilltalande utan också med sin yta hjälper till att håla stolen ren och fräsch. Toastolen har en rejäl, helgjuten cistern som är helt kondensfri och monteras i samband med installation med limning. Den här toastolen ligger i mitten på prisskalan, men erbjuder fortfarande en vacker design och hög komfort med bland annat en sitthöjd på 43 centimeter och en sits som är helt mjukstängande. Det finns alltså inte mycket att klaga på.

Fördelar

  • Stilren och klassisk design
  • Vattenlåset sitter dolt
  • Mjukstängande sits

Nackdelar

  • Måste monteras med limning

Köpguide – Att överväga vid köp av toalettstol

Det är mycket att tänka på när du ska köpa en ny toalettstol, speciellt om du inte redan är bekant med områden och det kanske är första gången du ska ta ett sånt här beslut själv. Det kan handla om att priset oroar dig, eller att du inte har någon aning om vad som gör en dyrare eller billigare toalett bättre eller sämre, eller om varumärke faktiskt betyder något. Frågorna är många, men efter att ha läst om de olika stolarna i det här testet hoppas vi att du har kommit en bit på vägen mot att ta ett genomtänkt beslut. Om du fortfarande känner dig osäker ska vi nu gå in på djupet och verkligen fundera över de olika komponenterna som resulterar i ett perfekt val av toalettstol, så läs vidare!

Pris på toalettstolen

När du ska köpa en ny toastol är det lätt att stirra sig blind på prislappen och tänka att dyrare alltid är bättre. Och även om det ibland kan finnas en sanning i det, behöver det inte alltid stämma då det finns gott om budgetalternativ som presterar minst lika bra som de lite dyrare alternativen på marknaden, vilket går lätt att se i det här testet. Det är värt att tänka över vad du vill ha och vad du är villig att offra. Kanske kan du ta en billigare stol och gå miste om några speciella funktioner som delad skål och dofttablettsdosering, eller så är det just funktionerna som gör att du hellre köper en mer utrustad och ofta dyrare toalettstol. Om du dessutom planerar att renovera eller bygga med samma sorts toalettstol i flera badrum i samma hus kan det lätt bli väldigt dyrt med en av de mer kostsamma modellerna, så det är definitivt värt att fundera över.

Toalettstolens Kvalité

En toalettstol används varje dag, och bor du inte ensam så används den dessutom av flera personer. Det går lätt att räkna ut att det är ett tillskott i hemmet som både används flitigt och därmed sliter, så det lönar sig ofta att se till att stolen du köper är av en kvalitét som kommer hålla länge. Det är inte kul att behöva byta stol efter bara några år, speciellt inte om du har fler av samma sort runt om i huset. Det är därför ofta ett säkert kort att gå till en mer välkänd tillverkare, en som du vet att du kan lita på och som ger bra service om olyckan skulle vara framme. Med en toalettstol från ett lite mindre känt märke är det ofta svårare att hitta reservdelar som fungerar, och det blir då dyrare i längden om du måste byta hela stolen ifall något går sönder. Med ett större företag i ryggen är det lättare att hitta reservdelar och stolen kan leva vidare år efter år.

Val av varumärke

När det kommer till om varumärke spelar någon roll så beror det lite på du som ska köpa toalettstol faktiskt letar efter. Är du ute efter något mer billigt, eller som passar en tajtare budget kanske märket spelar mindre roll, men om du vill vara säker på att du får något riktigt bra som håller eller vill matcha ihop med resten av porslinet i badrummet är det ofta bättre att köra på ett mer välkänt varumärke som till exempel IFÖ eller Gustavsberg som finns med här i vårt test.

Vägghängd eller golvstående

Golvstående toalettstolar är de som syns oftast, och de som de flesta har hemma hos sig. Men på senaste tiden har vägghängda toastolar blivit betydligt vanligare och det går inte att neka att de tillför en modernare känsla till badrummen de installeras i. Den enda egentliga skillnaden mellan de två sorternas toastolar är att tanken är monterad inuti väggen med en vägghängd medan den står under stolen på en golvstående toalettstol.

Enkel- eller dubbelspolning

Generellt finns det två olika sätt att spola på i en toalett. Antingen har du en toalett som bara har en knapp som alltid spolar samma, oftast höga, mängd vatten, eller så har du en med dubbelspolning där spolknappen är tvådelad och du kan välja mellan att spola mycket eller lite vatten beroende på vad det är som ska spolas ner. I moderna toaletter är det överlägset vanligare med dubbelspolning, och även om det ibland kan kännas som en dyrare produkt blir det oftast billigare i längden med den lägre vattenanvändningen, för att inte tala om miljöpåverkan. När du använder en dubbelspolande toalett kan du välja mellan att spola antingen ca 3 liter och 6 liter, medan en enkelspolande alltid spolar den större mängden. Det finns även riktigt snålspolande toalettstolar, så som Wostman EcoFlush som finns med här i testet, som inte spolar mycket alls och alltså sparar väldigt mycket vatten och i längden pengar.

Vanliga frågor om toalettstolar

Spelar höjden på toalettstolen någon roll?
För själva toastolens funktioner spelar höjden, eller rättare sagt sitthöjden, ingen roll, men kan vara av stor vikt när det kommer till om den är bekväm eller inte för den som ska använda den. För äldre som kan ha svårt att böja sig eller komma upp när de väl har satt sig eller för riktigt långa personer kan en högre stol passa bättre. I ett lite mindre badrum, eller i ett hem med barn eller personer som inte är speciellt långa kanske en lite lägre toalettstol passar bättre. Det är därför viktigt att tänka igenom vilka det är som främst kommer att använda toalettstolen och sedan ta ett beslut utifrån det. Om du inte hittar en toalettstol som passar precis den höjden du vill ha kan det bästa beslutet vara att skaffa en vägghängd toalettstol som du kan justera precis som du vill.

Vad betyder P-lås och S-lås?
Alla sorters toalettstolar, vare sig de är vägghängda eller golvstående har ett vattenlås. Vattenlåset i sig finns till för att se till att rören alltid har vatten i sig, så att toaletten ska kunna spola ordentligt. Valet mellan ett P-lås och ett S-lås handlar egentligen om vilken sorts stol du har, då en vägghängd ska ha ett P-lås och en golvstående har ett S-lås. Det gäller därför att ha koll på hur ditt avlopp ser ut och var kopplingarna går när du letar toalettstol, så att du skaffar en som faktiskt fungerar med hur ditt badrum ser ut, annars måste ledningarna dras om.

Vilka sorters sitsar finns det?
Det är lätt att tänka att det inte spelar någon roll vad för sorts sits du har på din toalettstol, men sanningen är att det finns en rad av olika sorter som alla passar olika behov. De vanligaste är hård-och mjuksitsarna tillverkade i hårdplast respektive mjukplast. Skillnaden mellan de två är inte jättestor, men tåls ändå att ha i åtanke. Den största skillnaden är egentligen att en hårdsits låter mer när den fälls ner, mer än så är det inte. Visa sitsar går att kombinera med en soft close-funktion som ger en mjuk stängning, vare sig du har en sits i hård- eller mjukplast. I ett hem med barn kan det vara extra bra då det med en mjukstängande sits inte är lika lätt hänt att mindre barn råkar klämma sig.

Vilket är bäst, att montera med lim eller skruvar?
Om du ska ha en toalettstol som limmas eller skruvas fast när den ska monteras och installeras beror lite på vilket sorts underlag och golv den ska ställas på. Det finns alltså inget som är bäst, utan det beror helt på situationen. Om du har en plastmatta som golv bör toastolen skruvas fast när den ska monteras då lim och silikon inte alltid fäster lika bra på den sortens ytor. Om du däremot har klinkers eller kakel som golv är det ofta att rekommendera att istället limma fast den.

Vad för sorts rengöringsmedel passar en toalettstol bäst?
En toalettstol blir lätt smutsig och kan kännas ofräsch att använda, men så ska det inte behöva vara. Se därför till att rengöra den ofta och satsa på produkter som kommer hjälpa dig hålla den ren så som dofttabletter eller andra produkter som doserar ut efterhand. Vilken sorts medel du använder spelar ofta inte så stor roll, så länge de är gjorda för att användas i toaletter. Det som är viktigt att tänka på är att porslinet ofta är väldigt känsligt för repor, så använd aldrig något som lätt kan skada den delikata ytan så som grova borstar eller stålull. Använd istället en mjuk toalettborste och skrubba lätt tills stolen är skinande ren igen. Utsidan hålls lättast ren med ett vanlig städspray och en trasa.

Varför är toalettstolar gjorda av porslin?
När du nu precis läst hur skört porslin är, är det inte så konstigt om du tänker att det är lite märkligt att tillverkarna fortsätter göra sina toalettstolar i detta ömtåliga material. Svaret är egentligen ganska enkelt och handlar om att det är väldigt lätt att hålla rent och hygieniskt länge. Med en ordentlig polish och yta glider vatten och smuts av utan problem och bakterier har generellt sätt svårt för att verkligen få fäste och göra toalettstolen ohygienisk. Porslin är dessutom relativt billigt, och med de ovan nämnda egenskaperna har det blivit ett självklart val i tillverkningen av även de mest moderna toalettstolarna.

Sammanfattning

Med så många värdiga vinnare har det inte varit helt lätt att kora en vinnare i detta testet, men tillslut blev det IFÖ Sign 6860 som blev bäst i test, och det är inte så konstigt när den erbjuder så mycket för en relativt låg kostnad. Här i testet har vi gått igenom de olika punkterna som är viktiga att tänka på inför köpet av en ny toalettstol och det går ganska snabbt att se att IFÖ lyckats pricka in nästan allt. Vinnaren har en vacker och klassisk design som passar in i nästan alla badrum och säljs till ett så bra pris att den går in i även de tajtare budgetarna. Bekväm sitthöjd, den tåliga glasyren Ifö Clean och den hela cisternkåpan tillsammans med dubbelspolningen är bara några exempel på vad som gör den här toalettstolen till en värdig vinnare. IFÖ är dessutom ett tryggt och välkänt företag, med produkter som syns i badrum över hela landet och som håller i många, långa år.

När vi går längre ner på listan blir toalettstolarna dyrare, men erbjuder också fler funktioner, men som vi nämnde när vi pratade om priset så betyder dyrare inte alltid bättre. Ibland kan den bästa toalettstolen vara den som passar in utan att spräcka budgeten och har med precis de funktioner som du faktiskt behöver, utan en massa extravagans. Eller så är det precis du vill ha. I slutändan är det ju faktiskt du som bestämmer, vi hoppas bara att det här tester har varit till nytta för dig när du tagit ditt beslut.

För att sammanfatta lite enkelt så visar det här testet väldigt tydligt att just priset inte är det som avgör kvalitén. IFÖ Sign 6860 som blev bäst i test är inte den billigaste i testet, men långt ifrån den dyraste, men presterar fortfarande i en klass som är värdig de högre priserna. Så att kalla den för ett budgetval känns nästan inte helt rätt, även om det definitivt är en stol som går in i de flestas budget. Så om du vill satsa på något som kommer hålla, som du kan lita på, och inte vill spränga budgeten, ja då är IFÖ Sign 6860 ett solklart val.

När du nu har kommit till slutet av det här testet är det inte konstigt om du känner att det blivit mycket information på en gång, men ta det lugnt och läs igenom testet en gång till så ska du se att du hittar den som blir bäst i ditt eget test. I det här testet har vi gått igenom och rankat de toalettstolar som vi tror du kommer tycka bäst om och bli nöjdast med, men i slutändan är det bara du som kan bestämma vilken som passar just dig.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen