Svets bäst i test 2022 – Hitta bästa svets

En svets används för att sammanfoga två metallstycken. Det är ett mycket användbart verktyg som kan användas både för små föremål och större metallarbeten, exempelvis på bilar. Det finns dock många olika sorters svetsar och varumärken. Vissa svetsar passar flera olika svetsmetoder medan andra är avsedda för en specifik metod. Därför är det mycket viktigt att du är medveten om vilken typ av svets som du köper.

För att göra det lättare för dig att hitta rätt bland alla produkter har vi valt ut de 7 bästa svetsarna. I vårt test hittar du båda migsvetsar, invertersvetsar och andra modeller. Du hittar även användbar information med tips om vad du bör tänka på inför ditt köp samt svar på vanliga frågor om svetsar.

Topp 7 bästa svets 2022

1. Esab Caddy Mig C160i Kit

Caddy Mig C160i Kit från varumärket Esab är den bästa svetsen i vårt test. Det är en mycket kompakt och användbar migsvets med bärbar strömkälla för 1-fas MIG/MAG på 160A. Den är mycket lätt att använda. Du kan enkelt ställa in materialtjockleken (0,5-4,0 mm) och sen är det bara att sätta igång!

Det är en ergonomisk svetspistol som är säker och lätthanterlig. Den vinklade panelen gör det enkelt att läsa av och rattarna skyddas från stötar. Det integrerade handtaget och förvaringshyllan gör det smidigt att låsa fast utrustningen. Svetsen är utrustad med 3 meter kablar för lång räckvidd. Solidtråd rekommenderas för bästa resultat.

Svetsen har ett inbyggt matarverk för MIG/MAG-svetsning i stål som är anpassat för 5 kg trådspole. Den aktiva PFC-kretsen gör att den inverterbaserade strömkällan endast kräver 10A trög säkring. Den klarar av 50 meter långa nätanslutningskablar (Ø2,5 mm2).

Caddy Mig C160i är dessutom mycket tålig. Den är flam- och stötsäker och kan användas både inomhus och utomhus. Den är korrossionsbeständig och IP23-godkänd. Den har ett mycket brett användningsområde och kan bland annat användas för fordon, häftsvetsning, reparation och montage.

Sist men inte minst leveras svetsen i ett kit som innehåller allt du behöver för att sätta igång.

Fördelar:
– Höga användarbetyg
– Passar alla miljöer, både inomhus och utomhus
– Ergonomisk modell

Nackdelar:
– Något svag för stora och omfattande svetsarbeten

Se vara

 

2. ESAB Origo Mig C250

ESAB Origo Mig C250 är en av de mycket bra svetsarna i testets premiumkategorin. Det är en 3-fas stegreglerad kompakt strömkälla som är mycket lätt att använda tack vare dess relativt låga vikt och inbyggda matverk. Den är lätt att ställa in och har många användningsområden. Det är en mycket bra migsvets som lämpar sig för reparationsverkstäder, lättare tillverkning och lantbruk.

ESAB Origo Mig C250 passar att använda till olegerade trådtyper samt rostfritt stål och aluminium. Den är en kompakt och mycket kraftfull svets. Den är utrustad med en fläkt och med termovakt som skydd mot överbelastning och överhettning. Den har blivit godkänd för skyddsklass IP 23. Den levereras med flera olika tillbehör. Överlag är det en mycket bra migsvets som främst lämpar sig för verkstäder och professionella hantverkare.

Fördelar:
– Lätthanterlig & säker
– Utrustad med fläkt och termovakt
– Kan användas inomhus och utomhus

Nackdelar:
– Näst dyrast i testet

Se vara

 

3. Telwin 188 MPGE

Telwin 188 MPGE är testets bästa svets i budgetkategorin. Det är en mycket prisvärd invertersvets för MMA-svetsning med skraptändning. Med en vikt på endast 7 kilo är den mycket lätt att använda och förflytta. Det är en kompakt modell som har tomgångsspänning på 75V och elanslutning på 230V.

Svetsen är utrustad med MPGE, Multi Protection Generator Electric, svängningsstabilisering och arc force. Den har även fastbrännings- och överhettningsskydd vilket garanterar en säker användning.

Den här svetsen är liten och ger flexibilitet eftersom du kan använda många olika slags elektroder såsom basiska, rutila, rostfritt stål och gjutjärn. Med andra ord du kan svetsa många olika material. Det är rekommenderat att använda Tecnica 188 MPGE ihop med elverk för att garantera högsta prestanda även vid instabilitet i strömförsörjningen.

Det är en prisvärd svets som främst passar för hobbyändamål , exempelvis mindre reparationer eller tillverkning av prydnader. Den är även lämplig för mindre svetsjobb i garaget. Svetsen leveras med en praktiska väska.

Fördelar:
– Billig
– Flexibel
– Lätt att hantera

Nackdelar:
– Enkel

Se vara

 

4. Telwin Force 165

Telwin Force 165 är en annan prisvärd och smidig svets i vårt test. Det är en billig svets för MMA-svetsning med skraptändning. Det är en invertersvets som är särskilt bra för hobbyverksamhet samt till enklare svetsarbeten i hemmagaraget.

Det är en liten och lätt svets som har 230V-anslutning och tomgångsspänning på 72V. Med Telwin Force 165 kan du använda flera olika typer av elektroder, exempelvis rutila, basiska, gjutjärnselektroder och rostfritt. Det gör att du kan svetsa i många olika material vilket ger stor flexibilitet.

Svetsen leveras med ett praktiskt svetskit samt en svetshjälm.

Fördelar:
– Prisvärd
– Inklusive svetskit och hjälm
– Smidig

Nackdelar:
– Enkel

Se vara

 

5. Telwin Technomig 210 Dual Synergic

Technomig 210 Dual Synergic från Telwin är en mycket bra och kraftfull FLUX-svets som passar till många olika svetsjobb. Den är utrustad med en praktisk LCD-display som gör det lättare att läsa av alla svetsparametrar.

Det är en flexibel modell med 10 olika synergiska svetsprogram vilket gör det möjligt att ändra svetssömmen enligt egna önskemål. Du ställer enkelt in materialets tjocklek innan du påbörjar svetsningen. Tack vare modellens ”One Touch” teknik kan du snabbt och smidigt ställa in de önskade parametrarna. Du kan även svetsa manuellt genom att stänga av synergic-funktion samt välja om du vill svetsa med eller utan gas.

Svetsen har en tomgångspänning på 60V, elanslutning på 230V och effekt på 5kW. Tack vare den låga vikten på strax över 12 kilo är det lätt att använda. Den kan användas både inomhus och utomhus.

Fördelar:
– Lätt att ställa in
– Kraftfull
– LCD-display

Nackdelar:
– Vissa användare tycker att den är för tung

Se vara

 

6. Telwin Telmig 203/2

Telwin Telmig 203/2 är en trefassvets för MIG- och MAG-svetsning. Det är en högkvalitativ svets
med en tomgångsspänning på 31V och elanslutning på 400V. Den passar för den ambitiösa hemmaverkstaden såväl som för professionella verkstäder. Det är en av de bästa svetsarna i premiumkategorin.

Det är en ganska tung svets som väger 45 kilo. Den är dock kraftfull och passar därför personer som ställer höga krav på svetsegenskaper. Den svetsar i material upp till 10 mm. Svetsen levereras med flera olika tillbehör.

Fördelar:
– Hög kvalitet
– Mycket kraftfull
– Leveras med flera olika tillbehör

Nackdelar:
– Tung

Se vara

 

7. Telwin Mastermig 270/2

Telwin Mastermig 270/2 är testets dyraste produkt, men det är dock en riktigt bra svets som håller mycket hög nivå. Det är en trefas svets som används för MIG-MAG-svetsning. Den har en tomgångspänning på 37,3V, elanslutning på 400V och effekt på 9kW.

Det här är en svets som är mycket bra för den ambitiösa hemmaverkstaden såväl som för bilverkstäder. Svetsen passar främst för lättare produktion, reparation och underhåll. Svetsen har en låg tändspänning vilket innebär att det går att svetsa tunnt material, exempelvis karosseriplåt. Den är även utrustad med en timer för elektronisk reglering av punktsvetsningstiden.

Fördelar:
– Mycket hög kvalitet
– Passar även för svetsning av tunna material
– Timer för elektronisk reglering

Nackdelar:
– Dyrast i testet

Se vara

 

Viktigt att tänka på när man köper en svets

En svets är en dyrt och komplicerat verktyg som finns i många olika modeller och prisklasser. Det finns en hel del att tänka på innan du bestämmer dig för vilken svets du ska köpa. Framför allt är det viktigt att du funderar på ditt behov.

Pris

En svets kan kosta från ett par tusenlappar upp till över 20 000 kronor. Om du har en viss budget kan det göra beslutsprocessen enklare.

Varumärke

Precis som andra verktyg finns det vissa varumärken som är specialiserade på svetsar av god kvalitet. Varumärken som Telwin, Esab och Kempi är kända för hög produktkvalitet samt bra kundservice.

Storlek & Vikt

Det finns svetsar i olika storlekar. Den lättaste svetsen i vårt test väger knappt fyra kilo medan den tyngsta väger 88 kilo. En större svets är i regel mer kraftfull vilket kan vara bra om du ska svetsa mycket eller i tjocka material. En mindre svets är bra för rörligheten eller om du svetsar i ett litet utrymme.

Ampere

Ampere mäter styrkan på den elektriska strömmen som produceras av svetsen. Det avgör hur djupt svetsen kan penetrera samt smälthastigheten. Ju högre ampere, desto djupare penetration.

Spänning

Svetsens spänning är grunden i det elektriska trycket. Det avgör hur svetsfogen kommer att se ut. Låg spänning ger en tunnare och högre kant och hög spänning ger en bred och plattare svets. Det är viktigt att välja en svets med rätt spänning för ditt material.

Strömförsörjning

Kontrollera vilken typ av säkring som din svets är avsedd att användas för annats riskerar du att proppen går när du påbörjar svetsningen. Du bör även kontrollera så att svetsen är IP-klassad om du ska använda den utomhus.

Modell och material

Självklart bör du även kontrollera att svetsen går att använda på det material som du avser att använda den för. Olika modeller passar för olika material och olika svetsmetoder.

Vanliga frågor om svetsar

Här hittar du svar på vanliga frågor om svetsar.

Vad använder man en svets till?

En svets används för att sammanfoga olika metallstycken. Svetsen avger värme och tryck, så att de två styckena bildar en enhet.

Vem behöver en svets?

Alla som behöver svetsa behöver en svets. Bilverkstäder, professionella hantverkare såväl som privatpersoner kan ha nytta av en svets. Om du bara ska använda den en gång kan du kanske låna en svets, men många föredrar att ha en svets hemma i garaget eller i hobbyverkstaden.

Hur mycket kostar en svets?

Ett svets kan kosta från ett par tusen kronor till över 20 000 kronor.

Sammanfattning

Det finns många olika svetsar på den svenska marknaden. Priserna kan variera stort och därför är det viktigt att läsa på innan du köper en svets. För att göra det lättare att hitta rätt i svetsdjungeln har vi testat och valt ut de 7 svetsar som är bäst i test. Testvinnaren Esab Caddy Mig C160i Kit är en kompakt, tålig och lätthanterlig migsvets. Det är en ergonomisk modell som dessutom kommer med ett praktiskt kit.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *