Svets bäst i test – Hitta bästa svetsen 2024


Att hitta rätt svets för ditt hemmabruk handlar om att hitta en sweetspot mellan mellan vikt, pris, precision och kraft. För att välja rätt svets behöver du alltså fundera kring dina nuvarande och eventuella framtida behov.

För att hjälpa dig på vägen har vi kurerat och sammanställt information om de bästa svetsarna på marknaden. I topplistan nedan finner du olika typer av svetsar lämpade för olika svetsmetoder och projekt, från migsvetsar, magsvetsar, invertersvetsar och kombisvetsar.

Bästa svetsarna för hemmabruk 2024 

Lägst pris & lagerstatus presenteras i samarbete med PriceRunner

1. Kemppi MinarcMig Evo 200 – MIG/MAG kombisvets bäst i test

Kemppi MinarcMig Evo 200 har klart utmärkt sig som en pålitlig partner för den mobila svetsaren. Den portabla och kompakta designen gör den till en favorit bland proffs som behöver en kraftfull men lättanvänd svetsmaskin på språng.

Kemppi MinarcMig Evo 200 imponerar med sin portabilitet och kraft. Den erbjuder 200 A MIG/MAG-svetsström, drivs av ett enfasuttag med en 16 A-säkring och är optimerad för energieffektivitet med PFC-teknik. Användarvänligheten framhävs av den stora grafiska displayen och de automatiska och manuella inställningslägena för exakt svetskvalitet och ljusbågständning, som övervakas och styrs av Kemppis adaptiva ljusbågsreglering. Svetsmaskinen är kompatibel med ett brett utbud av tillsatsmaterial och klarar av extra långa elkablar på över 100 meter. Den levereras med en 3-meters pistol, kabelsats och bärrem. Trots sin kraft och flexibilitet är den robust och stöds av Kemppis 3+-garanti.

Fördelar:
– Enorm MIG/MAG-svetskapacitet i ett portabelt format
– Exakt svetskvalitet och bågtändning med adaptiv ljusbågsreglering
– Mångsidig, med stöd för ett brett utbud av tillsatsmaterial
– Användarvänlig, med en stor grafisk display för vägledning
– Optimerad för energianvändning med PFC-teknik och minimala elektromagnetiska störningar
– Flexibel, med stöd för extra långa elkablar

Nackdelar:
– Begränsad till manuella inställningsmöjligheter
– Kan vara mindre lämplig för mycket intensiva svetsapplikationer

 

2. Origo Mig C141 – MIG svets bäst i test

Origo Mig C141 är en pålitlig och effektiv svetslösning som erbjuder mångsidighet och hög prestanda för olika svetsbehov, särskilt i mindre arbetsmiljöer och för mindre projekt.

Origo Mig C141 är en stegreglerad MIG-halvautomat med inbyggt matarverk som passar perfekt för reparationsverkstäder, lantbruk och lättare svetsproduktion. Med ett imponerande strömområde på 35-130 A och en nätspänning på 1 fas/230V är denna svetsmaskin mångsidig och anpassningsbar för olika svetsningsapplikationer.

Den kompakta designen med måtten 550 × 300 × 650 och låga vikten på 25 kg gör den lätt att hantera och transportera, vilket är idealiskt för användare som behöver rörlighet i sitt arbete. Med en tomgångsspänning på 18,7 – 25,1 V och en intermittens på 100 %/40 °C (MIG) vid 42 A är Origo Mig C141 också mycket effektiv och tillförlitlig under användning.

Denna svetsmaskin är anpassad för att använda både solidtrådar och självskyddande rörtrådar (exempelvis Coreshield 15) med trådtjocklekar på 0,6 eller 0,8 mm. Dess skyddsklass IP23S och tröga säkring på 10 A ger ökad säkerhet vid användning, särskilt i olika arbetsmiljöer.

Fördelar:

– Mångsidighet: Svetsar med olika trådtyper för många svetsningsapplikationer.
– Kompakt och lätt: Enkel att transportera och använda i olika miljöer.
– Effektivitet och tillförlitlighet: Ger hög intermittens och pålitlig svetsning.

Nackdelar:

– Begränsad trådtjocklek: Använder endast 0,6 eller 0,8 mm tråd, vilket kan begränsa dess användning för vissa projekt.
– Fokus på mindre applikationer: Främst lämplig för hem/mindre verkstäder och ej för större industriella projekt.

 

3. Telwin Force 165 – Bäst invertersvets

Telwin Force 165 är en annan prisvärd och smidig svets i vårt test. Det är en billig svets för MMA-svetsning med skraptändning. Det är en invertersvets som är särskilt bra för hobbyverksamhet samt till enklare svetsarbeten i hemmagaraget.

Det är en liten och lätt svets som har 230V-anslutning och tomgångsspänning på 72V. Med Telwin Force 165 kan du använda flera olika typer av elektroder, exempelvis rutila, basiska, gjutjärnselektroder och rostfritt. Det gör att du kan svetsa i många olika material vilket ger stor flexibilitet. Svetsen leveras med ett praktiskt svetskit samt en svetshjälm.

Fördelar:
– Prisvärd
– Inklusive svetskit och hjälm
– Smidig

 

4. Telwin Technomig 210 Dual Synergic

Technomig 210 Dual Synergic från Telwin är en mycket bra och kraftfull FLUX-svets som passar till många olika svetsjobb. Den är utrustad med en praktisk LCD-display som gör det lättare att läsa av alla svetsparametrar.

Det är en flexibel modell med 10 olika synergiska svetsprogram vilket gör det möjligt att ändra svetssömmen enligt egna önskemål. Du ställer enkelt in materialets tjocklek innan du påbörjar svetsningen. Tack vare modellens ”One Touch” teknik kan du snabbt och smidigt ställa in de önskade parametrarna. Du kan även svetsa manuellt genom att stänga av synergic-funktion samt välja om du vill svetsa med eller utan gas.

Svetsen har en tomgångspänning på 60V, elanslutning på 230V och effekt på 5kW. Tack vare den låga vikten på strax över 12 kilo är det lätt att använda. Den kan användas både inomhus och utomhus.

Fördelar:
– Lätt att ställa in
– Kraftfull
– LCD-display

Nackdelar:
– Vissa användare tycker att den är för tung

 

5. Telwin Telmig 203/2

Telwin Telmig 203/2 är en trefassvets för MIG- och MAG-svetsning. Det är en högkvalitativ svets
med en tomgångsspänning på 31V och elanslutning på 400V. Den passar för den ambitiösa hemmaverkstaden såväl som för professionella verkstäder. Det är en av de bästa svetsarna i premiumkategorin.

Det är en ganska tung svets som väger 45 kilo. Den är dock kraftfull och passar därför personer som ställer höga krav på svetsegenskaper. Den svetsar i material upp till 10 mm. Svetsen levereras med flera olika tillbehör.

Fördelar:
– Hög kvalitet
– Mycket kraftfull
– Leveras med flera olika tillbehör

Nackdelar:
– Tung

 

6. Telwin Mastermig 270/2 – Bäst FLUX-svets

Telwin Mastermig 270/2 är testets dyraste produkt, men det är dock en riktigt bra svets som håller mycket hög nivå. Det är en trefas svets som används för MIG-MAG-svetsning. Den har en tomgångspänning på 37,3V, elanslutning på 400V och effekt på 9kW.

Det här är en svets som är mycket bra för den ambitiösa hemmaverkstaden såväl som för bilverkstäder. Svetsen passar främst för lättare produktion, reparation och underhåll. Svetsen har en låg tändspänning vilket innebär att det går att svetsa tunnt material, exempelvis karosseriplåt. Den är även utrustad med en timer för elektronisk reglering av punktsvetsningstiden.

Fördelar:
– Mycket hög kvalitet
– Passar även för svetsning av tunna material
– Timer för elektronisk reglering

Nackdelar:
– Dyrast i testet

 

Att tänka på vid köp av svets

En svets är en dyrt och komplicerat verktyg som finns i många olika modeller och prisklasser. Det finns en hel del att tänka på innan du bestämmer dig för vilken svets du ska köpa. Framför allt är det viktigt att du funderar på ditt behov.

  • Pris: En svets kan kosta från ett par tusenlappar upp till över 20 000 kronor. Om du har en viss budget kan det göra beslutsprocessen enklare.
  • Varumärke: Precis som andra verktyg finns det vissa varumärken som är specialiserade på svetsar av god kvalitet. Varumärken som Telwin, Esab och Kempi är kända för hög produktkvalitet samt bra kundservice.
  • Storlek & vikt: Det finns svetsar i olika storlekar. Den lättaste svetsen i vårt test väger knappt fyra kilo medan den tyngsta väger 88 kilo. En större svets är i regel mer kraftfull vilket kan vara bra om du ska svetsa mycket eller i tjocka material. En mindre svets är bra för rörligheten eller om du svetsar i ett litet utrymme.
  • Ampere: Ampere mäter styrkan på den elektriska strömmen som produceras av svetsen. Det avgör hur djupt svetsen kan penetrera samt smälthastigheten. Ju högre ampere, desto djupare penetration.
  • Spänning: Svetsens spänning är grunden i det elektriska trycket. Det avgör hur svetsfogen kommer att se ut. Låg spänning ger en tunnare och högre kant och hög spänning ger en bred och plattare svets. Det är viktigt att välja en svets med rätt spänning för ditt material.
  • Strömförsörjning: Kontrollera vilken typ av säkring som din svets är avsedd att användas för annats riskerar du att proppen går när du påbörjar svetsningen. Du bör även kontrollera så att svetsen är IP-klassad om du ska använda den utomhus.
  • Modell för material: Självklart bör du även kontrollera att svetsen går att använda på det material som du avser att använda den för. Olika modeller passar för olika material och olika svetsmetoder.

Vanliga frågor om svetsar

Frågor om MIG-svets:

Vad betyder MIG-svets?
MIG står för Metal Inert Gas. Det är en svetsteknik där en trådmatad elektrod används tillsammans med en skyddsgas för att smälta och sammanfoga metallen.

Hur använder man MIG-svets?
MIG-svetsning innebär att en trådmatad elektrod smälts genom en svetstår och tillsammans med en skyddsgas för att skapa svetsfogen. Operatören håller svetspistolen och styr dess rörelse över arbetsstycket.

Vad är skillnaden mellan MIG och TIG-svets?
Skillnaden ligger i svetsningsprocessen och användningen av elektroder och gaser. MIG använder en trådmatad elektrod medan TIG använder en icke-förbrännbar elektrod. MIG kräver också en skyddsgas medan TIG använder en separat gas för skydd.

Kan man svetsa rostfritt med MIG-svets?
Ja, MIG-svetsning används ofta för att svetsa rostfritt stål på grund av dess förmåga att skapa rena och starka svetsfogar.

Måste man ha gas till MIG-svets?
Ja, MIG-svetsning kräver användning av en skyddsgas för att skydda svetsområdet från luftens syre och andra föroreningar under svetsningsprocessen.

Vilken tråd till Migsvets?
För MIG-svetsning används vanligtvis solida trådar, men även flusstråd i vissa situationer.

Kan man använda Flusstråd i vanlig Migsvets?
Flusstråd används vanligtvis i MAG-svetsning och kräver en särskild svets, inte vanlig MIG-svets.

Frågor om övriga svets-typer:

Vad står TIG-svets för?
TIG står för Tungsten Inert Gas. Det är en svetsteknik som använder en icke-förbrännbar elektrod (vanligtvis av volfram) tillsammans med en skyddsgas för att smälta metallen.

Vad för gas till Tig svets?
För TIG-svetsning används oftast ren argon eller en blandning av argon och helium, beroende på materialet som ska svetsas.

Vad är MMA-svets?
MMA står för Manual Metal Arc och är en svetsteknik där en belagd elektrod används för att skapa en svetsfog genom att smälta metallen.

Vad är MAG-svets?
MAG står för Metal Active Gas och är en svetsprocess liknande MIG där en aktiv skyddsgas används, vanligtvis en blandning av gaser som innehåller koldioxid, för att svetsa metallen.

Generella frågor om svetsning

Vad används en svets till?
En svets används för att sammanfoga olika metallstycken. Svetsen avger värme och tryck, så att de två styckena bildar en enhet.

Vem behöver en svets?
Alla som behöver svetsa behöver en svets. Bilverkstäder, professionella hantverkare såväl som privatpersoner kan ha nytta av en svets. Om du bara ska använda den en gång kan du kanske låna en svets, men många föredrar att ha en svets hemma i garaget eller i hobbyverkstaden.

Hur mycket kostar en svets?
Ett svets kan kosta från ett par tusen kronor till över 20 000 kronor.

Vad används en svets till?
En svets används för att sammanfoga metallstycken genom att smälta dem tillsammans. Det skapar en stark och varaktig fog mellan metallerna.

Kan man svetsa själv och är det svårt?
Ja, det är möjligt att lära sig svetsa själv med rätt utrustning, kunskap och träning. Det är dock viktigt att följa säkerhetsföreskrifterna och använda lämplig skyddsutrustning. Svetsning kräver viss kunskap och övning, men med rätt handledning och träning kan det gå fort att lära sig grunderna.

Vilken typ av svets ska man ha för hemmabruk?
Det beror på vilket material och vilken typ av arbete du ska utföra, men en svets som är lätt att använda, till exempel en MIG-svets, är ofta lämplig för hemmabruk.

Vilken gas används till svetsning?
Gasen beror på svetstypen och materialet. Argon används för TIG, medan MIG ofta använder argonblandningar.

Är svetsning farligt?
Svetsning kan vara farligt om det inte görs på ett säkert sätt med korrekt skyddsutrustning och ventilation.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen